četvrtak, 6. lipnja 2013.

Obitelj u Božjem naumu



Dragi čitatelji,

uz kratku ispriku za dugo izbivanje i neaktivnost (do kojih je došlo zbog više razloga), odmah nastavljam s postovima na blogu. Ovih se dana dosta govorilo o obitelji, prije svega zbog inicijative "U ime obitelji" kojom su se skupljali potpisi za referendum za koji svi, vjerujem, znate. I sama sam dala podršku i potpisala jer smatram da je važno da se definicija obitelji kao zajednice muškarca i žene nađe u Ustavu, jer će tako, vjerujem, biti lakše zaštititi je od mogućih povreda kojima svjedočimo u nekim zemljama. 

Ne bih duljila u ovome prvom povratničkom tekstu, nego ću vam kao uvod samo reći sljedeće: budući da je ovaj blog posvećen ponajprije "ženskim" temama, koje se možda ne obrađuju toliko na domaćoj blogerskoj sceni, htjela sam povezati obitelj s blagdanom Presvetog Srca, koji slavimo u petak, i s općim ciljem bloga, donošenjem inače nedostupnih tekstova iz Crkvenoga nauka. I eto rezultata: govor Pija XII. o obitelji i Isusovu Srcu, koji će dobiti nastavak u sljedećem postu. Uskoro :-) 

Bog, koji je stvorio čovjeka iz ljubavi i da bi od njega bio ljubljen, nije zahvatio samo njegov razum i volju, već je sâm, kako bi dotaknuo srca, uzeo srce od mesa. A budući da upravo u potpunom uzajamnom predanju ljubav dvaju srdaca nalazi najdublji izričaj, Isus je čovjeku predložio razmjenu srdaca. Svoje je dao na Kalvariji i svakoga ga dana tisuće puta daje na oltaru, a zauzvrat traži srce čovjeka: „Daj mi, sine moj, srce svoje“ (Izr 23, 26). Taj se univerzalni poziv odnosi posebice na obitelj jer njoj božansko Srce obećava posebne milosti.


Obitelj u Božjem naumu

Kao Stvoriteljevo remek-djelo, čovjek je načinjen na Božju sliku (Post 1, 26 – 27). U obitelji ta slika na poseban način postaje, takoreći, slična božanskom uzoru. Kao što bitno jedinstvo božanske prirode postoji u tri različite, istovjetne i suvječne osobe, tako se moralno jedinstvo ljudske obitelji ostvaruje u trojstvu oca, majke i djece. Ženidbena vjernost i neraskidivost kršćanskoga braka čine načelo jedinstva koje se čovjekovim svjetovnim očima može činiti nepriličnim, ali koje je u skladu s njegovom duhovnom prirodom. Osim toga, naredba dana prvom ljudskom paru: „Plodite se i množite“ (Post 1, 22) plodnost čini zakonom. On obitelji osigurava trajnost tijekom stoljeća i kao da u nju stavlja odraz vječnosti.


iz Govora mladim supružnicima pape Pija XII. od 19. lipnja 1940. (izvor: Scribd)

na dan sv. Norberta

2 komentara:

  1. vijesti o braku i razvodu na blogovima i člancima

    OdgovoriIzbriši
  2. NAJBOLJI ONLINE LJUBAVNI SPELL CASTER JE DOBIO SVOJ LJUBAVNIK, MUŠKO, ŽENU, DJEVOJČICU ILI BOYFRIEND BACK. DODAJTE NJEGOVO POGON NA WHATSAPP: +2349083639501
    Moje ime je Darci Lyne. Ovo je vrlo sretan dan u mom životu zahvaljujući pomoći koju mi ​​je Dr. KONTAKT
      -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
      Whats-app: +2349083639501
    Želiš li svog bivšeg povratnika?
    želite ljubavnu čaroliju za novog ljubavnika?
    Rješenje problema bez djece?
    Želite biti promaknuti u svom uredu.?
    rješenje bolesti i bolesti tijela

    OdgovoriIzbriši

Molim anonimne komentatore da se potpišu nekim imenom radi lakše rasprave. Hvala.