petak, 15. veljače 2013.

Strah od ispita?


Nedavno, dok sam čitala misna čitanja na dan Šezdesetnice iz jednog starog molitvenika, kratki komentar uz evađelje me podsjetio na razdoblje studiranja. Sjetila sam se odmah zadnje godine, koja je bila napornija od ostalih, i usmenih ispita koji su bili stvarno stresni. Sjećam se da sam se i u to vrijeme, dok sam s kolegama sjedila pred vratima i čekala svoj red na komisiju, pitala je li u  redu toliko se bojati. To su bili jedni od onih ispita za koje se ne možeš u potpunosti pripremiti i dio je stvarno lutrija. Ali, govorila sam si, ja sam vjernica, čega se imam bojati? Naravno, u nekoj maloj mjeri strah može biti prisutan jer-ipak sam čovjek, nije lako ući pred komisiju i biti ispitivan. Ali nema smisla bojati se toliko da se treseš. Božje si dijete, On ti je Otac, pa ako si se i pripremala i sada padneš, neka bude Njegova volja. Možda je to za poniznost...

Uglavnom, evo što kaže komentar iz molitvenika o tekstu o sijaču koji je izašao sijati (Lk 8): 
"Ako želimo da Božja riječ donese u nama prave plodove, trebamo je vrlo pažljivo slušati, meditirati i primijeniti u svome životu. Osim toga, trebamo napustiti svaki neuredan osjećaj i osloboditi se od pretjeranih briga za svjetovne stvari, jer one su zapreka rastu Božje riječi u nama. ..."

Jasno vam je :) Studij jest jedna od tih "svjetovnih stvari" i zato nije najvažniji, iako je (jako) važan. Sv. Josemaria uvijek je ponavljao koliko, pogotovo u slučaju onih kojima je Bog dao očite darove za učenje i studiranje. Jer njima je dan talent da na području znanosti i svoje profesije brane istine vjere (koliko to mogu). 

Poanta ovog posta jest: studij i ostale zemaljske stvari bitne su, ali ne bitnije od onozemaljskih. Zato se treba boriti protiv straha vezanog za ove prve. Općenito se treba boriti protiv straha! 

Za kraj, misao sv. Josemarie:

341 Dobro je da nastojiš oko studija samo ako na isti način nastojiš steći nutarnji život. (Put)

na dan sv. Klaudija i Onezima

Broj komentara: 5:

  1. Lijepo da se vraćaš u grif... :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala na podršci, prolazniče! :) Nadam se da ćeš i dalje ovamo zalaziti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala na pitanju. U pravu ste, nisam se neko vrijeme javljala zbog spriječenosti, ali namjeravam nastaviti redovitim ritmom. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. NAJBOLJI ONLINE LJUBAVNI SPELL CASTER JE DOBIO SVOJ LJUBAVNIK, MUŠKO, ŽENU, DJEVOJČICU ILI BOYFRIEND BACK. DODAJTE NJEGOVO POGON NA WHATSAPP: +2349083639501
    Moje ime je Darci Lyne. Ovo je vrlo sretan dan u mom životu zahvaljujući pomoći koju mi ​​je Dr. KONTAKT
      -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
      Whats-app: +2349083639501
    Želiš li svog bivšeg povratnika?
    želite ljubavnu čaroliju za novog ljubavnika?
    Rješenje problema bez djece?
    Želite biti promaknuti u svom uredu.?
    rješenje bolesti i bolesti tijela

    OdgovoriIzbriši

Molim anonimne komentatore da se potpišu nekim imenom radi lakše rasprave. Hvala.