petak, 1. veljače 2013.

Za početak...





Počinjem s jednim skromnim postom pa ću uskoro nastaviti, ako Bog da. Za prvi istup izabrala sam citat meni vrlo dragog, usudila bih se reći svetog, američkog biskupa Fultona Sheena koji je mnogo i odlično pisao o raznim temama. A evo kako glasi:

"Karakteristika muškarca je inicijativa, a karakteristika žene suradnja. Muškarac govori o slobodi, a žena o suosjećanju, ljubavi, žrtvi. Muškarac surađuje s prirodom, a žena surađuje s Bogom. Muškarac je pozvan da obrađuje zemlju, da 'vlada zemljom', a žena da bude nositeljica života koji proizlazi od Boga."

Fulton J. Sheen, Prva ljubav svijeta: Marija, Majka Božja

Ne mislim da muškarci ne surađuju s Bogom, ali činjenica jest da nas je Bog stvorio drugačijima. "Muško i žensko stvori ih". I te se razlike ne mogu i ne smiju umjetno poravnavati i proglašavati nepostojećima. Žensko i muško nije isto, svatko ima svoju jedinstvenu ulogu, ali se zato-u tajni Božjeg nauma-savršeno nadopunjuju. I ne samo u braku, već i u posvećenom životu. Jer brak je samo slika onoga Braka koji je opisan u knjizi Otkrivenja: između Krista i Njegove zaručnice, Crkve. Zato celibat savršeno nadopunjuje brak kao jedan mogući stalež, ali je i uzvišeniji stalež od braka jer osobe koje žive u celibatu već na zemlji žive ono čemu se nadaju i ono što čeka sve koji uđu u Kraljevstvo nebesko-vječna sjedinjenost s Bogom, zaručnikom naših duša.

Ovo vam je već nagovještaj razmišljanja o kojima ću na blogu govoriti :-)

Spomenutu knjigu biskupa Sheena možete naći i u hrvatskom prijevodu, kao i još neke od istog autora. Nadam se da će ih biti još!

na dan sv. Ivana Bosca

Nema komentara:

Objavi komentar

Molim anonimne komentatore da se potpišu nekim imenom radi lakše rasprave. Hvala.