petak, 1. veljače 2013.

Temelji



Pa, znate da se svaka kuća gradi od temelja, stoga sam i ja odlučila u počecima svoga bloga izložiti osnove na kojima će se temeljiti svi budući postovi. Jedan od temelja je svakako Katekizam Katoličke Crkve, zato se u desnoj traci nalazi Katekizam sv. Pija X. u hrvatskom prijevodu. Upravo vam iz njega donosim izvatke o ženidbi koje čine temelj katoličkog nauka o ovom sakramentu.


IX. poglavlje

O sakramentu ženidbe 
§ 1. Narav sakramenta ženidbe.

830. P. Što je to sakrament ženidbe? 
O. Ženidba je sakrament, ustanovljen od našeg Gospodina Isusa Krista, koji ustanovljuje sveto i nerazrješivo sjedinjenje između muškarca i žene, daje im milost da se uzajamno i sveto ljube i da odgajaju svoju djecu u kršćanskoj vjeri.

831. P. Tko je ustanovio ženidbu?
O. Ženidbu je ustanovio sam Bog u zemaljskom raju, a Isus Krist ju je u Novom zavjetu podignuo na dostojanstvo sakramenta.

832. P. Ima li sakrament ženidbe neko posebno značenje?
O. Sakrament ženidbe znači neraskidivo jedinstvo Isusa Krista s Crkvom, njegovom zaručnicom i našom ljubljenom majkom.

833. P. Zašto se kaže da je bračna veza neraskidiva?
O. Kaže se da je ženidbena veza neraskidiva, ili da ženidba prestaje jedino smrću jednog od ženidbenih drugova, jer je to tako odredio Bog na samom početku, a to je svečano proglasio i Isus Krist naš Gospodin.

835. P. Može li medu kršćanima, dakle, postojati prava ženidba ako nije sakrament?
O. Jedina moguća ženidba među kršćanima je sakrament.

836. P. Kakav je učinak sakramenta ženidbe? 
O. Sakrament ženidbe daje: 1. povećanje posvećujuće milosti, 2. udjeljuje posebnu milost da supruzi vjerno ispunjavaju sve ženidbene dužnosti.

840. P. Koju namjeru mora imati onaj koji sklapa ženidbu?
O. Onaj, koji sklapa ženidbu, mora imati namjeru: 1. vršiti volju Božju, koji ga poziva u taj stalež, 2. provoditi svoj život zbog spasa svoje duše, 3. odgajati djecu u kršćanskoj vjeri, ako mu ih Bog dade.


Ovo je samo kratki post koji upućuje na jedino ispravno tumačenje kršćanske ženidbe-u svjetlu svete predaje i Crkvenog nauka. Završit ću mišlju našeg blaženika I. Merza, koji je rekao da je zadaća supružnika "odgajati duše za nebo". Koje li odgovornosti!


na dan sv. Ignacija Antiohijskog, biskupa i mučenika

Nema komentara:

Objavi komentar

Molim anonimne komentatore da se potpišu nekim imenom radi lakše rasprave. Hvala.